donderdag 12 december 2013

Koninklijke hoogte

De tocht volgde ook vandaag de Purbeck Way. De zee was er alleen in het begin en einde wat bij. In Wareham als een brave getij-stroom op de rivier. En 's avonds op het strand van Swanage opnieuw met het gedruis van brekende golven, zoals het hoort voor een tocht langs het Coast Path.
De voormiddag was een snelle opeenvolging van polders langs een trage rivier, zandige heide, kleiputten en oud bos op een kalkheuvelflank. Heerlijk wandelen en geen mens te zien.
De middagbreak was bij Corfe Castle. Hier staan de ruïnes van wat van in de vroege middeleeuwen (de tijd van de Saksen) over Willem de Veroveraar tot in de 17e eeuw een koninklijke burcht / jachtslot was. Na de burgeroorlog is het kasteel opgeblazen. Veel te koninklijk en veel te frivool voor de puriteinse leider Cromwell. De ruïnes op zich zijn nog indrukwekkend genoeg. Dit moet een machtige burcht geweest zijn. 
De rest van de tocht volgde de Purbeck Hill, een kalkheuvel die zo'n 100 m boven het landschap uitsteekt en tientallen km kaarsrecht van West naar Oost loopt. Ook hier was er een hele reeks grafheuvels van een paar 1000 jaar voor Christus. Precies op een plek waar de kam op zijn smalst is en van beide kanten perfect kan gezien worden. Belangrijke graven moesten blijkbaar een soort van overal zichtbare bakens zijn in die langvervlogen tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten